Menu Sluiten

Zadelpijn verminderen

Zadelpijn, hoe los je dat op?

Veel mensen hebben pijn aan het zitvlak tijdens het fietsen. De pijn uit zich vaak op de zitbotten bij prostaat en weke delen (schaamlippen), maar ook schurende pijn in de lies of druk op het schaambeen komt veel voor. Het dode slapende gevoel in het kruis.

Kort gezegd hebben veel mensen zadelpijn. Vaak is dit erg te verminderen door een goed passend zadel.

Vergeet ook niet dat u fiets kilometers moet maken. Als je af en toe een langere tijd fietst is je achter werk niet getraind om lang te zitten waardoor zadelpijn veel sneller optreedt.

Zadelpijn
Zadelpijn

Een zacht zadel en gel vulling??

Als gevolg van zadelpijn vragen de meeste mensen vaak om een zachter zadel. Maar is dat nou werkelijk de oplossing? Wij vinden van niet. Door een zachte vulling zakken je zitbotten ver weg in het zadel. Hierdoor ontstaat juist druk tussen de zitbotten in, met alle klachten tot gevolg. Een zadel moet een stevig schuim hebben. De zitbotten mogen 1 á 1,5 cm wegzakken in de vulling. Hierdoor verdeelt de druk zich rond de zitbotten maar onstaat er geen druk op zachter weefsel.

Een andere oplossing wordt gezocht in gelvulling. Maar ook dat is volgens Pot tweewielers ook niet dé oplossing. Gel heeft als eigenschap dat het de warmte van je lichaam opslaat, waardoor het zadel warm wordt en blijft.

Dit heeft tot gevolg dat je zitvlak de warmte niet meer kwijtraakt en gaat transpireren. Hierdoor wordt je huid nat, week en gaat irriteren. Ook kan het een branderig gevoel geven.

Zadels moeten een stevige schuimvulling hebben. SQ-lab en ISM maken zadels met deze samenstelling, uiteraard zijn wij hier dealer van. Tevens zijn deze zadel in vele maten, door een zadel meting kunnen wij een passend zadel adviseren.

Wat is de oplossing voor zadelpijn?

Dé oplossing voor zadelpijn is een zadel met de juiste hardheid, vorm en breedte. Onze ervaring leert dat we goede resultaten boeken met stevige zadels, die een lagere neus hebben. Hierdoor zitten de zitbotten hoger en ontstaat er minder druk op het schaambeen. De juiste breedte van het zadel kunnen we bepalen door een zitbotmeting.

Naast het juiste zadel is het erg belangrijk dat je fiets goed afgesteld staat. Door een verkeerde afstelling schuif je misschien teveel op het zadel. Ook ontstaat er mogelijk een te hoge spanning op weefsel en spieren van je billen. Kortom, alleen een goed zadel is nog geen garantie. Uiteraard stellen wij uw fiets graag goed af voor u.

Zadelmeting