Menu Sluiten

Pot tweewielers verkoopt uitsluitend elektrische fietsen van bekende toonaangevende fietsfabrikanten.

Bekijk hier de video's over de elektrische fiets of E-bike. De uitleg wordt in begrijpelijke taal en visueel weergegeven.

Elektrische fietsen

De e-bike wint de laatste tijd enorm terrein en dat is niet zo gek. Wie ooit op een elektrische fiets heeft gereden wil niet anders meer! Maar wat maakt de e-bike zo bijzonder en wat is een e-bike eigenlijk?

Een fiets met trap ondersteuning is een hipper woord voor een fiets met elektrische trap bekrachtiging. Maar daar is nog niet alles mee gezegd. Die trap bekrachtiging of ondersteuning wordt veroorzaakt door één of meerdere accu’s en een motor. Die zorgen ervoor dat de e-bike een extra ondersteuning geeft wanneer de persoon die erop zit een trap geeft op de pedalen. Dit betekent dus ook dat de e-bike geen ondersteuning geeft wanneer er niet getrapt wordt.

De e-bike doet dus nooit iets uit zichzelf en de persoon die erop zit zal dus altijd mee moeten trappen voor extra ondersteuning.

Actieradius

Volgens het woordenboek betekent actieradius de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toe te voegen. Wat heeft dit te maken met een e-bike? De energie die wordt gebruikt om de trap bekrachtiging van een e-bike mogelijk te maken komt voort uit een accu.

Een accu heeft een bepaald vermogen en capaciteit en dat wordt vertaald in een actieradius. Deze is dus zeer belangrijk wanneer u een aanschaf van e-bike overweegt.

De meeste e-bikes beschikken tegenwoordig over een lithium-ion accu. Het voordeel van deze accu’s is dat de capaciteit (actieradius) groter is dan de oudere type accu’s en er bijgeladen kan worden zonder geheugen beschadiging te veroorzaken. Dit type accu’s geeft een gemiddelde actieradius van 50 tot 100km (afhankelijk van de capaciteit van de accu).