Menu Sluiten

Actieradius invloeden

Het e bike actieradius is van diverse factoren afhankelijk:

 • Capaciteit (Ah) en spanning (V) van het batterij pakket
 • Trapbekrachtigingsniveau
 • Bandenspanning (staat op de zijkant van de band)
 • Bij een bandenspanning van  die 25% te laag is 25% meer verbruik!!
 • Temperatuur (bij 0 graden  minimaal 25% minder capaciteit)
 •  Windkracht
 •  Rijsnelheid
 • Gewicht van de berijder en de belading
 • Rijgedrag
 • Toestand van de weg
 • Gebruik van versnellingen
 • Fiets in een versnelling die u ook zou gebruiken zonder ondersteuning

Met het ouder worden van het batterijpakket neemt de actieradius merkbaar af, de verwachte levensduur van een li-ion Li-ion accu ligt tussen de 3 en 7 jaar er zijn echter altijd uitzonderingen.

Schakelen

Indien de fiets met versnellingen is uitgerust, schakel tijdig voor het vergroten van de actieradius.

Daarnaast zijn er een aantal factoren die invloed kunnen hebbenop de actieradius. Volg de onderstaande instructies op een optimale actieradius van de elektrische fiets te behalen:

Trap voldoende bij, hierdoor verbruikt het batterij pakket minder energie  (Fiets in een versnelling die u ook zou gebruiken zonder ondersteuning)

Schakelen

Zorg voor voldoende bandenspanning, minimaal 4 bar.  Bij een bandenspanning van 3 bar 25% meer verbruik!!

Gebruik bij het wegrijden zoveel mogelijk een lichte versnelling en schakel tijdig ter vergroting van de actieradius

Fiets zoveel mogelijk in constante snelheid. Veelvuldig stoppen en weer optrekken kost veel energie

Volg het laadadvies goed op en zorg voor regelmatig onderhoud, zodat het batterijpakket en de E-bike in optimale conditie blijven

Accu en temperatuur

Een bekende eigenschap van alle Li-ion Li-ion batterijpakketten is dat deze gevoelig zijn voor lage temperaturen. Dit heeft te maken met de gebruikte chemie die onderhevig is aan temperatuurseffecten. Bij temperaturen onder 10 ºC betekent dit over het algemeen een langere laadtijd, minder vermogen en minder beschikbare energie.N.B. Bij ION Technology batterijpakketten (zowel Li-ion als NiMH) speelt ook het batterijmanagementsysteem nog een rol. Deze verminderd het vermogen bij lage temperaturen om de levensduur van het batterijpakket te verlengen.

De actieradius van de accu zal sterk afnemen bij lagere buitentemperaturen. Dit komt doordat de energie in het batterijpakket minder makkelijk stroomt bij kou. Bij temperaturen onder de 10°C moet u rekening houden met 10% actieradiusverlies en bij temperaturen onder 0°C kan zelfs dit oplopen tot een afname van 15-30% van de actieradius. Dit betekent dat wanneer u bij 20°C bijvoorbeeld een actieradius van 40 km haalt, dit bij 0°C met zo’n 10 km kan afnemen.

Accu en temperatuur

Het temperatuureffect is in tegenstelling tot het ouderdomseffect tijdelijk. Dit betekent dat wanneer de omgevingstemperatuur weer hoger wordt de actieradius weer terug op het oude niveau komt. Dit geldt ook voor laadtijd van het batterij pakket. Hoe lager de omgevingstemperatuur des te langer de laadtijd. Indien mogelijk laad het batterij pakket daarom bij kamertemperatuur op. Het batterijpakket zal dan sneller opladen en een hogere actieradius hebben door de hogere starttemperatuur.

Het is goed om stil te staan bij de invloed die een lage buitentemperatuur op E-bikes heeft. De kou heeft met name invloed op batterijpakketten en LCD-displays.

Laad en bewaar het batterijpakket zoveel mogelijk bij kamertemperatuur, dit heeft een positieve invloed op de actieradius van de elektrische fiets. Houd tijdens het fietsen bij een omgevingstemperatuur van minder dan 10 graden Celsius rekening met een aanmerkelijk lagere actieradius

Levensduur Accu:

De verwachte levensduur van Li-ion accu’s is 3 tot 7 jaar, dan zijn ze aan vervanging toe er zijn echter altijd uitzonderingen.

Bij temperaturen onder de 5°C waar de fiets gestald wordt is het verstandig om de accu te verplaatsen naar een warmere ruimte, dit bevorderd de levensduur van de accu enorm.

Ook is regelmatig gebruikt van een accu erg positief voor de levensduur.