Menu Sluiten

Minder zadelpijn door een gratis zadelmeting

Zadelpijn

Het meest voorkomende probleem bij fietsers is zadelpijn.

Deze kwaal hoort er volgens de meeste fietsers een beetje bij.

“Dat is natuurlijk niet waar”.

In de praktijk hoor je vaak dat er geadviseerd wordt verschillende zadels te proberen om van hun pijn af te komen, maar dat lost veelal niets op”. Met deze kennis in het achterhoofd ontwikkelde SQ-lab een unieke én ergonomische zadellijn.

De belangrijkste conclusie is dat bij een goed zadel de zitbotjes de druk opvangen zodat de doorbloeding optimaal blijft.”

Uitleg

Als dames bijvoorbeeld sportief (voorover gebogen) op de fiets zitten ontstaat vaak veel druk op het schaambeen. Dat veroorzaakt veel last. Ook mannen kennen het beroemde ‘slapende tintelende’ gevoel. Alle SQ-lab zadels bezitten daarom het adelstapconcept, wat inhoudt dat de neus van het zadel lager zit dan het zitvlak, zo lost SQ-lab de drukproblemen op.

Er zijn geen specifieke dames- en herenmodellen in de collectie. Door met breedtematen te werken wordt iedereen individueel bediend. Met een elektronische zitbotjesdrukscanner kan de afstand tussen de zitbotje worden gemeten zonder u aan te raken.

Breedte

Zadels bestaan in verschillende breedtematen. De passende breedte van een fietszadel wordt bepaald door de breedte tussen de zitbeenknobbels en de fietshouding.

Zadelpijn is een veel gehoord probleem, van zitbotjes tot een tintelend/slapend gevoel in het kruis. Ook druk op de prostaat (mannen) of de weke delen (vrouw) zijn goede oplossingen voorhanden.

De oplossing zit in het juiste zadeladvies en daar komt een professionalisering bij om de hoek kijken.

Pot tweewielers  meet met "het elektronische zadelmeetsysteem van bodyscan/SQ-lab ” hierbij meten wij hoe ver uw zitbotjes uit elkaar staan.

Zacht zadel geeft problemen

Een  zacht fietszadel wordt na een half uur à drie kwartier fietsen uiterst oncomfortabel!

Reden: de zitbotjes zakken zo ver weg in de zachte zadelvulling, dat gevoelige weefsels als spieren en peesaanhechtingen geïrriteerd raken. Vaak ontstaat bij een te zachte zadelvulling al binnen een uur fietsen een drukkende, brandende pijn. Door het diepe wegzakken in het zachte materiaal worden daarnaast de gevoelige delen extra belast, bij vrouwen nog meer dan bij mannen. Juist zachte vulling blijkt de doorbloeding in ernstige mate te verstoren.

Zachte zadels zijn niet slecht, maar meer geschikt voor korte ritjes.

Gevoelige zitbotjes

Je zitbotjes zijn van nature bestand tegen het opvangen van een hoge druk. Echter, wie al heel lang niet gefietst heeft of een nieuw zadel heeft, kan te maken krijgen met een lichte pijn op en rond de zitbotjes.

Binnen vijf tot zes ritjes verdwijnt dit onaangename gevoel. We adviseren tussen die eerste ritten minimaal twee rustdagen in acht nemen, zodat de huid, spieren en peesaanhechtingen zich kunnen herstellen.

Zithouding en cadans (trapfrequentie)

Daarnaast speelt ook de fietshouding een belangrijke rol. Hoe verder voorover gebogen, hoe smaller het zadel moet zijn om te voorkomen dat de benen er tegenaan schuren.

Op een tourfiets of E-bike zit men van sportief tot rechtop en op een mountainbike en een racefiets zit men voorover gebogen en liggen de drukpunten van het zitvlak vooraan op het fietszadel.

Een cadans van tussen de 60 en 80 omwentelingen per minuut is voor de gemiddelde persoon ideaal op een tourfiets. Dus geen zware versnelling, dit zorgt ook voor minder druk op het zadel, dus minder zadelpijn. Dit vergt voor veel personen enige gewenning maar resulteert in veel minder zadelpijn doordat er minder druk op het zadel komt.

Zadelmeting Pot tweewielers

Rugpijn tijdens fietsen

Rugpijn

Meer dan de helft van alle fietsers klagen over hun rug, waarmee ze tot de grootste groep met klachten behoren. Het beste wat je voor je door een overwegend zittend bestaan geplaagde rug kunt doen is bewegen. Gecontroleerd bewegen, zoals lopen. Fietsen behoort helaas tot een zittende activiteit. En zitten, dat wordt wel het nieuwe roken genoemd. Dankzij de active zadeltechnologie van SQlab wordt het zitten op een zadel weer een beetje als lopen, waardoor de tussenwervelschijven ontlast worden. Daarnaast verbetert het comfort bij de zitbotjes. Tot slot neemt dankzij de bekkenkanteling de effectiviteit van de trapbeweging toe.

Rugpijn

De mensen is uit de evolutie tevoorschijn gekomen als een wezen dat op twee benen loopt. Om dit goed te kunnen doen, is het lichaam voorzien van een geniale vinding: een bekken dat bij iedere stap kantelt, waarbij de wervelkolom automatisch een tegenbeweging maakt. Dit natuurlijke zijdelingse meebewegen van de wervelkolom zou bij fietsen eigenlijk behouden moeten blijven. De active zadeltechnologie van SQlab maakt dit mogelijk; het bekken kan in een horizontaal vlak blijven kantelen, waardoor de belasting op de onderkant van de wervelkolom, het bekken en de heupen gereduceerd wordt.

In 2010 introduceerden we het SQlab 611 mountainbikezadel met active-zadeltechnologie. Sinds 2011 is voor iedere toepassing minstens één active-model beschikbaar. En ondertussen is ieder tweede zadel dat we verkopen een active-zadel. De active-zadeltechnologie maakt het mogelijk dat het bekken,  net als bij lopen, op een anatomisch correcte manier kan meebewegen met de trapbeweging van de fietser.

Dit vermindert de spanning en druk in de wervelkolom, wat op zijn beurt resulteert in minder vermoeiing en betere prestaties. Daarnaast wordt de kans op klachten in met name het onderste deel van de wervelkolom gereduceerd. Voor een gerichte training van de rug spieren hebben we in samenwerking met dokter Markus Knöringer, specialist in neurochirurgie en tussen wervelschijven- en ruggenwervelchirurgie, de SQlab ruggids ontwikkeld.