Menu Close

Zadelmeting

Veel minder zadelpijn doe de gratis zadelmeting

Zadelpijn

Het meest voorkomende probleem bij fietsers is zadelpijn.

Deze kwaal hoort er volgens de meeste fietsers een beetje bij. “Dat is natuurlijk niet waar”.

Uitleg

Als dames bijvoorbeeld sportief (voorover gebogen) op de fiets zitten ontstaat vaak veel druk op het schaambeen. Dat veroorzaakt veel last. Ook mannen kennen het beroemde ‘slapende tintelende’ gevoel. Alle SQ-lab zadels bezitten daarom het adelstapconcept, wat inhoudt dat de neus van het zadel lager zit dan het zitvlak, zo lost SQ-lab de drukproblemen op.

In de praktijk zien we vaak dat fietswinkels klanten adviseren verschillende zadels te proberen om van hun pijn af te komen, maar dat lost veelal niets op”. Met deze kennis in het achterhoofd ontwikkelde SQ-lab een unieke én ergonomische zadellijn.

De belangrijkste conclusie is dat bij een goed zadel de zitbotjes de druk opvangen zodat de doorbloeding optimaal blijft.”

Er zijn geen specifieke dames- en herenmodellen in de collectie. Door met breedtematen te werken wordt iedereen individueel bediend. Tijdens de laatste stap gaat de klant op een meetkarton zitten en wordt er een drukbeeld van de zitbotjes gemaakt. Met een laser kunnen de buiten- en middenmaten afgelezen worden nu kunnen we een zo goed mogelijk passend zadel adviseren,

Dus als ook u last heeft van zadelpijn, kom dan gerust eens langs bij Pot Tweewielers en doe de gratis zadelmeting, zodat wij ook u een perfecte oplossing kunnen aanmeten.

De zadelcollectie van SQ-lab bestaat uit zadels voor de dagelijkse, recreatieve, race- en atb-modellen.

Breedte

Zadels bestaan in verschillende breedtematen. De passende breedte van een fietszadel wordt bepaald door de breedte tussen de zitbeenknobbels en de fietshouding.

Een zadel moet het lichaam op de juiste plaats (de zitbotjes) ondersteunen. Bij vrouwen staan die zitbotjes iets verder uit elkaar dan bij mannen. Bij mannen is er meestal sprake van een afstand tussen circa 9 tot 16 cm,
vrouwen met een afstand tussen de 11 en 18 cm bredere bekkens hebben.

Vrouwen zijn daarom meestal gebaat bij bredere zadels, met een korte en smalle neus, anders ontstaan er wrijvingsklachten bij de dijen en de schaamstreek.

Een te smal zitoppervlak betekent extra druk en een verminderde doorbloeding.

Zithouding

Daarnaast speelt ook de fietshouding een belangrijke rol. Hoe verder voorovergebogen, hoe smaller het zadel moet zijn om te voorkomen dat de benen er tegenaan schuren.

Op een mountainbike en een racefiets zit de fietser doorgaans voorovergebogen en liggen de drukpunten van het zitvlak vooraan op het fietszadel.

Daarom zit op koersfietsen, mountainbikes en hybrides altijd een lang, smal model. Om het energieverlies zo klein mogelijk te houden, is de vering van het fietszadel minimaal. Op een mountainbike is een wat breder zadel prettiger, omdat veel fietsers in het terrein nog wel eens rechtop gaan zitten. Toerfiets- en stadsfietszadels zijn doorgaans korter en breder, en meestal voorzien van veringen. Bij de vering is keus uit spiraalveren  of elastomeer blokken.

Een zadel loopt meestal in een punt uit, zodat het niet tegen de benen schuurt. Die punt zorgt er voor dat het lichaam de fiets in balans kan houden. Zadels zonder punt die bedoeld zijn om de druk op de genitaliën te verminderen, of zoals de ouderwetse ‘rokzadels’ die er moesten voor zorgen dat dames kunnen fietsen zonder de rok te kreuken, worden minder comfortabel gevonden omwille van de verminderde stabiliteit en stuurvaardigheid.

Het doel van uitgesneden of gespleten fietszadels is om de druk op de genitale zone te verminderen. Het materiaal is op die plaats uitgesneden. Het bekken kantelt ook lichtjes naar voor, wat de lage rugbelasting vermindert. Het kleinere steunvlak kan op den duur wel irritatie veroorzaken. Ook worden deze zadels door sommige mensen als minder comfortabel of minder stabiel ervaren.

Zadelpijn is een veel gehoord probleem, van zitbotjes tot een tintelend/slapend gevoel in het kruis. Ook druk op de prostaat (mannen) of de weke delen (vrouw) zijn goede oplossingen voorhanden.

De oplossing zit in het juiste zadeladvies en daar komt een stukje professionalisering bij om de hoek kijken.

Daarom gebruikt Pot tweewielers “het electronische zadelmeetsysteem van bodyscan/SQ-lab ” hierbij meten wij hoe ver uw zitbotjes uit elkaar staan.

U zult wel zitvlees moeten kweken door regelmatig te fietsen. In tegenstelling tat wat veel consumenten verwachten geeft een te zacht zadel juist meer zadelpijn. Beter is een goed gevormd middel hard zadel zonder gel.

Zadelmeting Pot tweewielers

Pijnverlichtende fietszadels helpen zadelpijn te verminderen. De oplossing voor vele soorten zadelpijn.

Wij hebben een ruim assortiment op voorraad.     Wij kunnen u adviseren d.m.v. een zadelmeting

Zadelpijn voorkomen of verlichten bij:

  • Stads-fietsen E-bikes
  • Hybride-fietsen
  • Vakantie-fietsen
  • ATB, race-fietsen

Klachten van vervelende drukplekken:

  • Stoma-dragers
  • Prostaat-klachten
  • Zitbot-klachten
  • Stuit-problemen
  • Edele delen